Český ráj na veletrzích cestovního ruchu v roce 2018

TZ č. 4, autor: Lucie Rakoušová

Tisková zpráva SČR 4/2018, vydána 9. května 2018

První pololetí každého roku se pro Sdružení Český ráj a informační centra v regionu již tradičně odehrává ve znamení intenzivní propagace na veletrzích cestovního ruchu. Nejinak tomu bylo i počátkem letošního roku, kdy byla nabídka turistického regionu Český ráj představena na těchto významných evropských a tuzemských veletrzích:

* Vakantie Utrecht (8. – 14. 1.)

* RegionTour Brno (18. – 21. 1.)

* ITF Slovakiatour Bratislava (25. – 28. 1.)

* Reisemarkt Drážďany (26. – 28. 1.)

* Holiday World Praha (15. – 18. 2.)

* MTT Wroclaw (23. – 25. 2.)

* ITB Berlín (7. – 11. 3.)

* Infotour Hradec Králové (9. – 10. 3.)

* EuroregionTour Jablonec n. Nisou (15. – 17. 3.)

* ForBikes Praha (6. – 8. 4.)

ZAHRANIČNÍ VELETRHY

Účast na lednovém veletrhu Vakantie Utrecht v Holandsku zajistilo Infocentrum Mladá Boleslav. V rámci hlavního prezentačního tématu ČCCR CzechTourism, kterým je 100 let republiky, byla prezentována společnost Škoda Auto, což se ukázalo jako dobrý tah.
„Díky tomu jsme zaznamenali zvýšený zájem o Mladou Boleslav,“ prozrazuje Gerard Keijsper z mladoboleslavského Infocentra. Veletrh Vakantie Utrecht patří mezi nejvýznamnější veletrhy cestovního ruchu a ukazuje se, že pro mnoho lidí zůstává lidský kontakt důležitým faktorem při výběru dovolené.

Téma 100 let republiky vládlo i na dalším lednovém veletrhu v Bratislavě. ITF Slovakiatour se souběžnou 25. výstavou Poľovníctva a oddychu, 10. výstavou Wellness a fitness navštívilo více než 70 000 návštěvníků. Z našeho regionu se nejvíce zajímali o skalní města Českého ráje, hrady a zámky a tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Skutečnost, že se Český ráj stále těší oblibě i u německých turistů, potvrzuje Alena Stillerová z odboru cestovního ruchu města Jičín, která prezentovala náš region na veletrzích v Lipsku (podzim 2017) a Drážďanech: „Na těchto akcích
zaznamenáváme vždy velkou návštěvnost a zájem nejenom o Český ráj, ale i jeho, dá se říci, podrobnou znalost. Je krásné slyšet: U vás je všude hezky“.

Na veletrhu ITB Berlín byl Český ráj po Praze a Českém Krumlovu asi nejpoptávanější destinací. Návštěvníky zajímaly tipy na výlety i informace o letošních novinkách pro turistickou sezonu.

Polští návštěvníci mají obecně velký zájem o přírodu, hrady a zámky a cyklotrasy, a tak byl Český ráj jednou z nejvíce dotazovaných destinací u polského zastoupení ČCCR Czechtourism na veletrhu cestovního ruchu a volného času ve Wroclawi.

Letos poprvé v rámci česko-polského mikro projektu „Poznej zemi svých přátel“ zástupci města Jičína propagovali Český ráj v Poznani. „Je vidět, že i polští turisté rádi přijíždějí k nám do Českého ráje. Láká je nejenom Rumcajs s Mankou a Cipískem, ale i skalní města, hrady a zámky,“ doplňuje Alena Stillerová z Jičína.

HOLIDAY WORLD 2018

Již 27. ročníku největšího středoevropského veletrhu cestovního ruchu se v Praze účastnil Český ráj ve společné expozici s Libereckým krajem. Originální a působivý stánek v černobílé kombinaci se žlutými prvky prezentující téma 100. výročí republiky, soutěže a bohatá nabídka tipů na výlety či dovolenou přilákaly na stánek velké množství zájemců.

„Jako každoročně byl velký zájem především o hrady a zámky, pořádané akce, pěší turistiku i cykloturistiku a o nabídku pro rodinnou dovolenou. Mezi letošní novinky na pultu Českého ráje patřilo představení letáku Zlaté stezky Českého ráje a Geoparku Český ráj,“ informuje Eliška Gruberová z příspěvkové organizace Turnovské památky a cestovní ruch.

FOR BIKES 2018 PRAHA

Cyklistický veletrh se za dobu své několikaleté existence dostal na špičku veletrhů s cyklistickou tematikou a mezi přední sportovní veletrhy v ČR. Český ráj se zde každoročně představuje spolu s dalšími regiony na stánku Libereckého kraje. Mezi prezentovaná témata patří Greenway Jizera a tipy na cyklistické výlety, ale i kalendář akcí, pěší výlety a nabídka aktivní dovolené v regionu. Na veletrhu byl letos prvně představen i nový katalog GW Jizera.

„Turistický region Český ráj byl na výše uvedených veletrzích prezentován ve společné expozici s Libereckým či Královéhradeckým krajem. Účast na těchto veletrzích byla zajištěna ve spolupráci s městy Jičín, Mladá Boleslav, Turnov a Lomnice nad Popelkou. Za tuto možnost jsme rádi a spolupráce s kraji i městy si v tomto směru velmi vážíme. Mj. také díky této spolupráci dochází k rozložení nákladů na účast na těchto veletrzích,“ uvedla Lucie Rakoušová ze Sdružení Český ráj.

Skutečnost, že je o tištěné materiály mezi lidmi stále zájem i v dnešní době, kdy většina lidí dává přednost vyhledávání informací na internetu, vypovídá o tom, že má smysl v jejich vydávání i nadále pokračovat.

Vytvořeno 15.5.2018 10:19:14 | přečteno 511x | rakousoval