Jaká byla sezona 2017 v Českém ráji z pohledu návštěvnosti?

TZ č. 11, autor: Luděk Antoš

Tisková zpráva SČR 11/2017, vydána 16. listopadu 2017

Návštěvnost turistického regionu Český ráj v uplynulé letní sezoně zhodnotilo Sdružení Český ráj ve spolupráci s partnery. Ze statistických údajů zjišťovaných v jednotlivých informačních centrech v regionu vyplývá, že návštěvnost oproti roku 2016 vzrostla o 10 %. „Nárůst návštěvnosti je oproti předchozím sezonám opravdu výrazný, čímž se opět potvrzuje, že Češi, kteří tvoří hlavní část celkového počtu návštěvníků, si dovolenou v tuzemsku oblíbili a tráví zde čím dál více času. Nárůst návštěvnosti zaznamenávají i někteří provozovatelé památek a turistických cílů, u nichž budeme ale celoroční monitoring statistiky návštěvnosti zjišťovat až začátkem roku 2018,“ uvádí Lucie Rakoušová ze Sdružení Český ráj.

V průběhu sezony, tj. v době od června do září 2017, navštívilo turistická informační centra na 171 186 turistů a místních, přičemž 4 % z celkového počtu tvořili zahraniční návštěvníci.

Nejvyšší návštěvnost uvádí Městské informační centrum v Jičíně, které v sezoně navštívilo na 65 tisíc turistů. V červenci zde byl navíc překonán i dosavadní rekord v návštěvnosti. V tomto měsíci překročilo práh MIC přesně 26 955 osob, což je nejvyšší počet za jeho celou více než desetiletou historii. „Jsme přesvědčeni, že za vysokou návštěvností stojí letošní oslavy 50. narozenin jednoho z nejslavnějších jičínských rodáků - loupežníka Rumcajse. Dalším důvodem je celorepublikový růst tuzemské turistiky,“ doplňuje vedoucí MIC v Jičíně Jakub Šeps.

K dalším, kdo každoročně evidují vysokou návštěvnost, patří i informační centra v Turnově, Mladé Boleslavi a Lomnici nad Popelkou.

Co se týká turistů ze zahraničí, návštěvnost byla oproti loňskému roku nižší. Největší počet tvořili návštěvníci z Polska, Německa, Holandska, Dánska a Velké Británie. V některých informačních centrech zaznamenali nově i zvýšený zájem turistů z Izraele.

Statistika návštěvnosti vypovídá o tom, že působení informačních center v regionu je pro turisty i místní obyvatele velmi důležité. A že se služby informačních center zkvalitňují a návštěvníci odcházejí spokojení, potvrdil letošní úspěch tří českorajských informačních center, která získala prestižní ocenění v anketě „Informační centrum roku 2017“, pořádané Asociací turistických informačních center. V rámci Libereckého kraje se dle počtu získaných hlasů umístilo na prvním místě RTIC v Turnově a hned za ním na místě druhém KIS Lomnice nad Popelkou. Městské informační centrum Jičín se v rámci Královéhradeckého kraje umístilo na druhém místě.

„Velmi zajímavá čísla přinesl monitoring návštěvníků stezky GW Jizera. Měření zajišťuje Liberecký kraj pomocí automatického sčítače, který je umístěn v úseku Malá Skála – Turnov. Za období červen – září 2017 se na stezku vydalo neuvěřitelných 104 508 turistů - cyklistů a pěších. Nejfrekventovanějším dnem v týdnu byla sobota,“ doplňuje Rakoušová.

PROVOZ CYKLOBUSŮ 2017

Letošní sezona cyklobusů byla zahájena 3. června na červené a žluté trase. Hlavní provoz začal během prvního prázdninového víkendu a ukončen byl 3. září. Celkem bylo cyklobusy na všech pěti trasách najeto 38 504 km. Autobusy přepravily za sezonu 13 108 cestujících a 787 kol.

Nejvíce využívaná byla tradičně červená linka, která je páteří celého systému Cyklobusů Český ráj a vede kolem nejpřitažlivějších míst Českého ráje. Nejvyšší vytíženost na nástupu a výstupu vykazují na trasách 1-4 zastávky Turnov (terminál u železniční stanice) a Jičín (autobusové nádraží). Dalšími významnými nástupními a výstupními stanicemi jsou Hrubá Skála, Vyskeř, Holín (Prachov), Jinolice, Chuchelna (Kozákov) či Vyskeř.

Počet celkově přepravených cestujících se v součtu všech tras proti roku 2016 snížil o cca 4,5%. Došlo ale k výraznému zvýšení počtu přepravených kol na žluté trase (nárůst o téměř 34%). Na ostatních trasách počet přepravených kol oproti minulému roku klesl.

Přehled vytíženosti linek v roce 2017

93

Celkem

787

Projekt „Cyklobusy Český ráj 2017“ již osmnáctým rokem zajišťuje Mikroregion Český ráj ve spolupráci s celkem 30 městy a obcemi regionu. Projekt je podporován Královéhradeckým a Libereckým krajem. Provoz linek tradičně zajišťují dopravci BusLine, a. s., (trasa 1 - 4) a Dopravní podnik Kněžmost s.r.o. (trasa 5). Další spolupráce probíhá hlavně s informačními centry na území Českého ráje i mimo něj a několika dalšími subjekty, které zajišťují pravidelnou propagaci, informování veřejnosti a poskytování tiskových materiálů vydaných k projektu cyklobusů.

Vytvořeno 20.11.2017 15:48:15 | přečteno 372x | rakousoval