Přes 135 tisíc lidí se s Českým rájem seznámilo na veletrhu v Utrechtu

Utrecht 08

Tisková zpráva z 18.1.2008

V týdnu od 8. do 13. ledna 2007 prezentovalo Sdružení Český ráj stejnojmenný turistický region na největším holandském veletrhu cestovního ruchu Vakantie Utrecht. Společně s dalšími regiony, kraji, některými většími městy a podnikatelskými subjekty mělo Sdružení Český ráj svůj výstavní prostor v rámci společné expozice České republiky, zajišťované Českou centrálou cestovního ruchu CzechTourism. Stejně jako v uplynulých letech si holandští návštěvníci svůj oblíbený Český ráj našli mezi destinacemi z celého světa. K dispozici jim byla celá řada propagačních tiskovin v holandském jazyce (základní informace o Českém ráji, ubytování, o skalních městech, hradech a zámcích) doplněná o materiály v angličtině, kterou většina návštěvníků veletrhu dobře ovládá (lidová architektura, geopark, sportovní aktivity, kámen a šperk v Českém ráji).

„Mile mě překvapilo, že řada návštěvníků expozice nám prozradila, že v Českém ráji již byli. Někteří dokonce několikrát a znovu se k nám chtějí v létě vrátit. Nadšeně se s holandským přízvukem snažili vyslovit názvy míst, která v Českém ráji znají jako Turnov, Jičín,Sedmihorky či Malá Skála a nešetřili slovy chvály na zdejší malebnou krajinu,“ uvedla manažerka Sdružení Jitka Stránská, která se veletrhu osobně účastnila.

Návštěvníci veletrhu, kteří Český ráj neznají, upoutaly fotografie skalních měst, které expozici doplňovaly. Často pak následovaly dotazy, kde že se tyto přírodní krásy nacházejí. Velká část otázek se podle Jitky Stránské tradičně týkala ubytování v kempech, které je pro holandskou klientelu typické. Oproti loňskému roku však vzrostl zájem o ubytování v apartmánech a hotelech. Řada dotazů se týkala pěší turistiky a možnosti půjčování kol. Nabídku českorajských outdoorových aktivit na veletrhu prezentoval zástupce firmy Sundisk, která na Malé Skále provozuje Žlutou plovárnu.

Utrecht 08 (2)

Kromě pestré nabídky tiskových materiálů ze všech koutů Čech a Moravy nabízela česká expozice také posezení v restauraci s nabídkou českých a moravských specialit a neodmyslitelného plzeňského piva. Příjemnou atmosféru na českém stánku dotvářela živá hudba a program pražského Černého divadla WOW. Akci v průběhu šesti veletržních dnů, z nichž první byl určen pro odbornou veřejnost, navštívilo přes 135 tisíc lidí.

_______________________________________________________________________________________________

Kontakty:

► Předseda správní rady Sdružení Český ráj: Aleš Hozdecký,místostarosta, Město Turnov, tel. 481 366 225,

fax: 481 366 221, mobil 737 224 567, e-mail: hozdecky@cesky-raj.info

► Manažer SČR:

Ing. Jitka Stránská, tel. 739 611 608, e-mail: stranska@cesky-raj.info

Ing. Jiří Lukeš, tel. 739 611 493, e-mail: lukes@cesky-raj.info

► Jednatelka sdružení:

- Ing. Eliška Gruberová, vedoucí odboru cestovního ruchu, Město Turnov, tel. a fax: 481 366 258, mobil 737 204 262,

e-mail: e.gruberova@info.turnov.cz

Foto : Ilustrační snímky z holandského veletrhu