Zoeken

Zoeken

Navigatie

 

Tandradbaan Tanvald - Kořenov – Harrachov

Technische Monumenten: Spoorwegmonumenten

Tanvald

Tanvald, 468 41

Web:www.zubacka.cz
Deze enige tandradbaan van Tsjechië is een uniek technisch en cultuurmonument. De treinen op deze lijn moesten vroeger een hoogteverschil van enkele honderden meters overbruggen en maakten daarom op het steilste gedeelte van Tanvald naar Kořenov gebruik van een tandradbaan.

In het Tsjechisch wordt de baan ook Zubačka (Tandenbaan) genoemd. Sinds 1992 is het een cultuurmonument, dat uitgroeide tot een populaire attractie.

Waarom heeft de "Tandenbaan" tanden?

De spoorweg Tanvald – Kořenov – Harrachov, van het IJzer- naar het Reuzengebergte, is de steilste en enige tandradbaan met normale spoorwijdte van Tsjechië. Met behulp van de tandradbaan van het Abt-systeem klimt de trein over een afstand van bijna 7 kilometer tussen Tanvald (466 m boven zeeniveau) en Kořenov (701 boven zeeniveau) 235 meter omhoog! De drie steilste gedeelten met een totale lengte van 4,4 km zijn uitgerust met tandradrails tussen de gewone rails, met behulp waarvan de treinen de grootste helling van max. 58 promille bedwingen doordat het tandwiel van de locomotief in de tanden van de middelste rail grijpt.

Voor de aanleg van deze berglijn moesten in de zomer van 1902 vier tunnels worden geboord, stukken rots worden opgeblazen en meerdere bruggen gebouwd. Vanuit Kořenov loopt de lijn verder over het 25 m hoge viaduct over de rivier de Jizera, door een S-vormige tunnel naar Harrachov en via de Novosvětský-bergpas (886 m boven zeeniveau) naar de Poolse plaatsen Szklarska Poręba en Jelenia Góra. De route biedt vele uitzichten op het IJzer- en Reuzengebergte, waaronder de hoogste berg van Tsjechië Sněžka (1602 m boven zeeniveau).

De spoorlijn werd gebouwd om het Opper-Silezische steenkoolbekken en industriestad Jablonec met elkaar te verbinden.

De Poolse spoorwegen hebben inmiddels ook de spoorlijn van Harrachov naar het Poolse Szklarska Poręba Górna weer in gebruik genomen.


MěsicDenČasPříznak
alle maanden slle dagen van de week - otevřeno

Související záznamy

 
cesky rajliberecky krajkralovehradecky krajstredocesky krajlogoGPCRgreen wayCzechRepubliclogo
 
load