Zoeken

Zoeken

Navigatie

 

Rondje door Lomnice naar historische monumenten en de natuur

Dit is een uitnodiging aan iedereen (zowel plaatselijke bewoners als toeristen), wie niet alleen met het alledaagse leven van Lomnice nad Popelkou kennis wil maken, maar ook de stad als unieke plaats met een indrukwekkende sfeer wil ontdekken, waar meer dan genoeg interessante ervaringen wachten.

En omdat het “feestelijke” gezicht van de stad, gelegen in het zicht van de bedevaartberg Tábor, het beste te bezoeken is in de zomermaanden, wanneer men het gevoel heeft dat er tijd “te over” is, de monumenten meestal zonovergoten zijn en de natuur in alle kleuren bloeit, nodigen wij u uit op een wandeling door zomerachtig Lomnice. In het hart van dit stadje, op het Hus-plein (Husovo náměstí), en in de omgeving, kunt u op ontdekkingstocht gaan – te voet, op de fiets en ook met de kinderwagen – door het beschermde stadsgezicht. De route loopt door het centrum van de stad, laat u kennis maken met voorbeelden van bouw- en kunststijlen uit lang vervlogen tijden, maar ook uit de zeer recente geschiedenis. Het gereconstrueerde barokke kasteel uit de 18e eeuw, het stadshuis in Franse neogotische stijl, Barokke fonteinen, het Jugendstil monument van Meester Johannes Hus, een Mariazuil, een 17e-eeuwse houten klokkentoren op een begraafplaats, de Jugendstil Villa van Bárta, de Barokke kerk van de H. Nicolaas van Bari, het museum in het neoclassicistische zgn. Ruwe Huis (Hrubý dům) van Šlechta met rijke tentoongestelde verzamelingen of de gebouwen van Tyl’s theater en de spaarbank uit de jaren twintig van de vorige eeuw – dit alles en meer kunt u hier zien. Dichtbij bevindt zich ook het Kafka-plein (Kafkovo náměstí) – beschermd dorpsaanzicht met haast sprookjesachtige houten huisjes, rijkelijk versierd met houtsnijwerk op de typische gevels.

Bij de wandeling langs de historische monumenten in Lomnice kunt u ook gebruik maken van de nieuwe audiogids, die de meest interessante toeristische trekpleisters in de stad en omgeving van uitleg voorziet. Deze geluidsopname met ingesproken tekst kunt u of zelf downloaden, of op de MP3-spelers beluisteren, te leen beschikbaar in het informatiecentrum.

U kunt de monumenten van Lomnice ook individueel bezoeken. Het voldoet om een stadskaart te kopen met huisnummers. Dan verandert u in een detective, op zoek naar de aangegeven bezienswaardigheden, volkshuisjes en andere bouwwerken, en bewondert en vergelijkt u de plaatjes met de reële pracht.

Wij nodigen u in Lomnice uit om niet alleen monumenten te bezoeken, maar ook de natuur. Bent u benieuwd, hoe de tulpenboom (liriodendron tulipifera), steeliep (ulmus laevis) of metasequoia eruitziet? De antwoorden op deze vraag krijgt u bij een wandeling door in het Tyrš-park en in het Park van Svatopluk Čech, waar u kunt proberen de namen te raden van de daar groeiende bomen. De namen vindt u dan bij de meeste bomen op bordjes of ook op het informatiebord met een kaart. Wij wensen u aangenaam doorgebrachte dagen in Lomnice nad Popelkou.

 
cesky rajliberecky krajkralovehradecky krajstredocesky krajlogoGPCRgreen wayCzechRepubliclogo
 
load